Normal_praten

De Grifstschool in Woudenberg hield op maandag 10 oktober een ouderavond met als thema sociaal emotioneel leren. Gedragsdeskundige Kees van Overveld kwam vertellen over de nieuwe methode Kwink waarbij taal en emoties van basisschoolleerlingen centraal staan. Doel van de methode is om meer inzicht te krijgen in het eigen gedrag en het gedrag van anderen. Dat meldt De Woudenberger.

In Woudenberg staat de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen al langer centraal. Sinds ruim een jaar gebruiken de scholen namelijk de methode 'Kwink' in het kader van de wet ‘sociale veiligheid’. Het lesmateriaal is samengesteld aan de hand van wetenschappelijke inzichten. Niet alleen kinderen hebben er veel baat bij, ook ouders kunnen de methode thuis gebruiken. Volgens directrice Dorine de Jong zorgt de samenwerking tussen ouders en kind voor een veilig gevoel. Ouders leren hun kind bovendien beter begrijpen. Tijdens de ouderavond werd ouders onder andere verteld dat sociaal emotioneel leren minstens zo belangrijk is als de traditionele schoolvakken.

Het belangrijkste doel van de methode Kwink is de ontwikkeling van een eigen persoonlijkheid en een positief zelfbeeld. Daarnaast leren de kinderen hoe ze moeten omgaan met emoties van zichzelf en anderen, ze leren begrip te krijgen voor andere mensen en ze leren positief gedrag te ontwikkelen. Het boek Groepsplan Gedrag, geschreven door Kees Overveld, wordt als theoriedeel gebruikt bij de methode. Hij is gepromoveerd als gedragspsycholoog en heeft bovendien veel ervaring met het basisonderwijs. Bij Kwink is hij dan ook adviseur.

De informatieavond op de Griftschool bleek goed aan te slaan bij de ouders. De meerderheid noemde het prettig dat alles bespreekbaar kan worden gemaakt, zowel in de klas als thuis. Ouders leren hun kinderen beter kennen en sommige ouders leren daardoor ook zichzelf beter kennen. Door gezamenlijk te praten worden grenzen beter aangegeven. De scholen hopen dat de methode bovendien helpt om pestgedrag te verminderen.  

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids