Ouders dreigen kinderen van Pallas Athene te halen

Als gevolg van de oneerlijke verdeling van subsidies door koepelorganisatie Monton, overwegen ouders van Pallas Athena om massaal over te stappen naar een andere school. Dit conflict was tevens een van de redenen voor het opstappen van Gerard Jansen, directeur van de montessorischool, eerder deze week. Dit meldt het AD.

Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst bleek dat zijn vertrek voor veel opschudding heeft gezorgd. Pallas Athena krijgt in vergelijking met andere aangesloten scholen minder middelen om haar onderwijs op peil te houden, zo vinden de ouders. Voorzitter van de medezeggenschapsraad (mr) Sandra de Vos, licht toe: “Het is prima dat zwakkere scholen extra ondersteuning krijgen, maar er zit wel een grens aan die solidariteit.”

De klassen van Pallas Athena zijn om die reden groter gemaakt, met een hogere werkdruk voor docenten als gevolg. De subsidiëring door het nieuwe Monton-bestuur wordt door de mr bestempeld als ‘ondoorzichtig’, aangezien het onduidelijk is waar het geld zoal precies naar toe gaat. Volgens berekeningen loopt Pallas Athene nu jaarlijks 40.000 tot 50.000 euro mis, wat volgens de Vos ongeveer neer komt op een extra leerkracht.

De verontwaardiging hierover is onderhand zo groot dat er wordt overwogen om uit de stichting te stappen. De ouders buigen zich nu over de keuze om hun kinderen bij een andere school aan te melden, een nieuwe school op te richten of om meer druk uit te oefenen op het Monton-bestuur. Dit bestuur houdt zich voorlopig echter nog op de vlakte. Voorzitter Carla Luycz: “Over de financiën gaan we in gesprek met de mr en een interim-directeur.'' Mr-voorzitter De Vos benadrukt dat, ondanks alles, Pallas Athene nog altijd een 'fijne' school is. Van de onderwijsinspectie kreeg de school onlangs het predikaat 'goed'.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids