Ophef over bezoek schoolklas Bunschoten aan moskee

Een bezoek van openbare basisschool ‘t Kruisrak in Bunschoten aan een plaatselijke moskee heeft op de sociale media heel wat los gemaakt. Zo wordt er schande gesproken van de rondleiding die de leerlingen er hebben gekregen, en valt het woord ‘indoctrinatiebezichtiging’. Dit meldt het AD.

De leerlingen van groep 6 kregen een rondleiding van zo’n vijfentwintig minuten. Daarnaast gaf één van de scholieren, die zelf moslim is, een korte spreekbeurt over wat het gebedshuis voor hem betekent. Volgens directeur Roelien Reichardt, die zelf mee ging, was dit alles wat er tijdens de schoolexcursie naar de Haci Bayram-moskee gebeurde. Ondanks dat zijn er tientallen sociale mediagebruikers die er enkel slechte intenties in zien, en nadat hun berichten enkele keren waren gedeeld, barstte dit weekend de bom.

Het regende negatieve reacties, zoals ‘stop met het vergiftigen van onze kinderen’ of ‘ging het om het eren van Erdogan?’. Reichardt is flink geschrokken van alle reacties. “Zoals in onze tweet al staat aangegeven, maakte het bezoek onderdeel uit van Bunschoten United.” Dat initiatief werd in november vorig jaar gestart in Bunschoten, en heeft als doel om de eenheid en sociale cohesie in het dorp te vergroten.

Reichardt ziet de negatieve reacties vooral als extra argument dat een initiatief als Bunschoten United nodig is. “Als internetgebruikers stellen dat kinderen ‘op de knieën gingen voor de Islam’ of werden ‘geïndoctrineerd’... dat is zó niet wat er gebeurde. Zó jammer.” De directeur laat weten dat ook de ouders van de kinderen veelal positief waren over het bezoek, welke waarschijnlijk een vervolg zal krijgen. “Naar een kerk, bijvoorbeeld. Of we dat dan weer op Twitter gaan zetten, weet ik niet.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids