Gemeenteraad buigt zich over conflict op bilalschool

Onderwijswethouder Houwing en de fractiespecialisten van Amersfoort zouden eventueel kunnen bemiddelen in het conflict dat speelt op de Islamistische Bilalschool. Houwing kan nog niet zeggen of dit gaat gebeuren, want zij wil er eerst meer over weten. Het is namelijk nog onduidelijk hoeveel ouders de verstuurde brandbrief onderschrijven en hoe de schoolleiding daar tegenover staat. Dit meldt het AD.

Wethouder en gemeentebestuur hebben geen invloed of zeggenschap over het gegeven onderwijs op de school. Fractiespecialist Keskin: “We gaan alleen over de gebouwen en niet zozeer over de inhoud. Scholen zijn vrij in het invullen van het onderwijs. Maar we zouden met de wethouder een werkbezoek kunnen afleggen om eventueel hulp te bieden.”

Een groep ouders van leerlingen heeft onlangs een anonieme brief gestuurd naar de Onderwijsinspectie, waarin zij wijzen op misstanden op de Bilalschool. Deze groep kritische ouders vindt dat de Islamitische identiteit op de school zou zijn verzwakt, en geeft aan dat zij zich voelen bedreigd en geïntimideerd vanwege deze mening. Daarnaast hebben al ruim zestig ouders hun kinderen van de school gehaald, en heeft de schoolleiding de afgelopen tijd weinig tot niets aan deze problemen gedaan.

Keskin denkt dat het personeelsbeleid een rol kan spelen. “Er wordt beleid gevoerd op diversiteit van het personeel. De leiding wil dat de helft van de medewerkers niet-moslim is, zodat leerlingen niet in een soort cocon leven. De leerlingen krijgen later ook met niet-moslims te maken.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids