Groene schoolpleinen vragen om geduld en doorzettingsvermogen

Veel schoolpleinen in Amersfoort veranderen langzaam maar zeker in groene schoolpleinen. Het blijkt echter dat scholen die in dergelijke schoolpleinen geïnteresseerd zijn, veel doorzettingsvermogen nodig hebben. Gelukkig helpt het waterschap hen met de realisatie van hun plannen. Dit meldt het AD.

Dankzij de metamorfoses van de schoolpleinen bij basisscholen De Kubus, De Langenoord, De Vrije School en de Prins Willem Alexanderschool kunnen de leerlingen van deze vier scholen komend schooljaar ravotten in het groen. Tevens komt hiermee het aantal groene schoolpleinen in Amersfoort op vijftien.

“Vaak is de vergroening van schoolpleinen meer geduld dan wijsheid'', weet Edgar van Groningen van de Werkplaats Groene Schoolpleinen, die de vier scholen begeleidt bij het 'groen' maken van hun plein. “Het idee begint vaak bij een enthousiaste leerkracht of een groepje ouders, maar vervolgens de juiste stappen te zetten blijkt lastig.” De grootste obstakels blijken van de financiën, mankracht en kennis. De gemeente kan hierbij ondersteuning bieden, maar dan moet het plein wel voldoen aan de normen voor de openbare ruimte en het liefst ook ook een wijkfunctie krijgen. Scholen voelen zich echter genoodzaakt om hun schoolpleinen te omheinen ter bescherming tegen vandalisme.

Het waterschap Vallei en Veluwe heeft nu aangekondigd om financieel bij te springen. “Onze bijdrage is afhankelijk van de bijdragen die anderen, zoals de school, ouders en de gemeente, leveren”, zegt bestuurder Frans ter Maten. “Ook gaan we met kennis ondersteunen, bijvoorbeeld over de hoogte van het grondwater. Dat is bepalend voor de diepte van een waterpartij.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids