Normal_foto_mark_freado_hoofdspreker_kennisdag
Op 12 mei kwamen meer dan 100 gezinshuisouders, leerkrachten en pleegzorgwerkers bijeen in Jeugddorp De Glind om kennis en ervaringen uit te wisselen rond het thema ‘Traumasensitief handelen’. Het Gezinspiratieplein organiseerde deze goedbezochte Kennisdag.
In lezingen en een workshopronde leerden deelnemers meer over het omgaan met getraumatiseerde kinderen in de klas,  in een gezinshuis of op de sportclub. Een inspirerende dag, waarbij werd bevestigd dat je als begeleider van kinderen, opvoeder, leerkracht  verder moet kijken dan het gedrag van een kind. “Vertaal het gedrag van het kind en geef het ondertiteling”, aldus Mirjam Erlings, die sinds 2007 met haar gezin en anderen een gezinskring vormt en haar verhaal 12 mei deelde. “Vraag jezelf af: waar komt het gedrag vandaan en wat betekent het? Én: hoe kan ik met deze informatie iets betekenen voor de jongere?”. Spreker Mark Freado, trauma expert in de VS, beaamt dit: zorg dat je leert herkennen hoe de kinderen uitdrukking geven aan stress. Dit vertaalt zich niet alleen in hun woorden, maar ook vooral in hun houding. Luister zoals het Chinese teken voor ‘luisteren’ wordt verbeeld: ‘met 1 oor, 10 ogen en met je hart!’.
 
Jeugddorp De Glind: een ‘luisterend’ dorp
De plaats van de kennisdag, Jeugddorp De Glind, is eigenlijk één heel groot luisterend oor. In deze dorpsgemeenschap kunnen uithuisgeplaatste kinderen namelijk al meer dan 100 jaar met professionele steun veilig opgroeien en werken aan hun toekomst. Een bijzondere setting voor deze dag, die toont dat ook de omgeving bijdraagt aan de (positieve) ontwikkeling van getraumatiseerde jongeren.
 
Ook geïnteresseerd in dit onderwerp?
Meer lezen over traumasensitiviteit? Dan is het boek ‘Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen’ een aanrader. Niet alleen voor leerkrachten, maar ook voor andere professionals een interessant boek met praktische tips! Gelijk doen?  Neem dan deel aan de workshop ‘Slapende Honden? Wakker maken!’ of ‘Zorgen voor getraumatiseerde kinderen’, of volg de opleiding ‘Life Space Crisis Intervention’ van het Gezinspiratieplein. Zie www.gezinspiratieplein.nl voor meer informatie en om aan te melden.