Logo_amersfoort

Werkgevers, onderwijsinstellingen en de gemeente Amersfoort vinden dat de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de regio beter kan. Om dit te realiseren gaan zij gezamenlijk aan vijf speerpunten werken om die verbinding te verbeteren. Ook in 2017 is de gemeentelijke subsidieregeling Toekomstfonds Onderwijs-Arbeidsmarkt weer opengesteld voor het onderwijs en het bedrijfsleven. Dat meldt de gemeente Amersfoort.

Tot 1 april 2017 kunnen samenwerkingsinitiatieven worden aangedragen voor een bijdrage uit dit Toekomstfonds. Er is 250.000 euro beschikbaar voor bedrijven en het onderwijs in 2017.

Samen met partners uit onderwijs en bedrijfsleven heeft de gemeente een agenda met vijf speerpunten opgesteld. Zo moeten de kansen op de arbeidsmarkt voor Mbo-leerlingen niveau 1 en 2 worden verhoogd, moet er een snellere en betere match van stages en leerbanen bij MKB-bedrijven zijn en moet het enthousiasme en instroom van leerlingen voor de technieksector worden vergroot. Ook moet de personeelsinstroom in de ICT worden verhoogd en meer inbreng van kennis uit de praktijk in opleidingen.

Door samen te werken aan deze vijf speerpunten is het streven om het onderwijs beter te laten aansluiten op de vraag van werkgevers. Het is de bedoeling dat op deze manier een betere match komt van vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt. Jongeren krijgen scholing die meer op de praktijk aansluit en vergroten hiermee hun kansen op de arbeidsmarkt. Bedrijven komen gemakkelijker aan geschikte arbeidskrachten en versterken hiermee hun groeikansen. 

In 2016 zijn negen aanvragen gehonoreerd. Deze projecten lopen nog tot de zomer van 2017, maar de eerste ervaringen zijn positief. Daarom is besloten de subsidieregeling ook in 2017 open te stellen. Kijk voor samenwerkingspartners op de website van de gemeente.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids