Minder schoolverzuim in Rhenen

Leerplichtambtenaren in Rhenen hebben het afgelopen schooljaar evenveel leerlingen langs zien komen als het jaar daarvoor, namelijk zo’n honderd gevallen. Het echte schoolverzuim was vorig jaar echter minder dan het jaar ervoor. Bij meer leerlingen werd namelijk voorkomen dat er daadwerkelijk van school werd verzuimd. Dit meldt de Veenendaalse krant.

Leerplichtambtenaren worden vaker ingeschakeld om het verzuim daadwerkelijk te voorkomen. Zo denken deze personen mee over hoe naar school gaan makkelijker kan worden in het geval van ziekte of gedragspersonen.

De gemeente Rhenen heeft ervoor gezorgd dat de leerplichtambtenaar nauwer is gaan samenwerken met Centrum voor Jeugd en Gezin en meer betrokken raakt bij het Jeugdteam. Want ook al is er geen schoolprobleem, een kind dat niet lekker in zijn vel zit, functioneert ook op school minder. Andersom is schoolverzuim nooit een probleem op zich. Door hulpverlening goed te laten samenwerken met school kan erger worden voorkomen. De leerplichtambtenaar kan snel andere voorzieningen van de gemeente inschakelen als dat nodig is, bijvoorbeeld leerlingenvervoer.  

Leerplichtambtenaren in Rhenen houden spreekuren op scholen in het voortgezet onderwijs. Op die manier komen ze in contact met leerlingen die vaker te laat komen of wel eens spijbelen. Ze bespreken dan waarom ze lessen missen of te laat komen. Vaak is deze aanpak al voldoende om het verzuim een halt toe te roepen, en indien nodig kan de leerplicht hulp inschakelen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids